Od zajtrka do zmage: razkrivamo, kako se dirkači MotoGP-ja prehranjujejo pred dirko

Kako se dirkači MotoGP-ja prehranjujejo pred dirko

Biti dirkač na najvišjem nivoju je z leti postalo vedno bolj zahtevna naloga, tudi ko govorimo o prehrani. Že dolgo je minilo od tega, ko so dirkači kadili in pili alkohol, ter jedli, kar jim je srce poželelo. Sedaj dirkači načrtujejo vse, od zajtrka do zmage, zato vam bomo danes razkrili, kako se dirkači MotoGP-ja prehranjujejo pred dirko.

Vsak dirkač mora, kljub fizični pripravljenosti na najvišji ravni, paziti, da ohrani čim nižjo težo. To mu olajša dirko, saj lahko dirkač z nižjo telesno težo bolje pospešuje, manj obremenjuje pnevmatike in dosega dobre čase tudi z rabljenimi pnevmatikami ter je bolj konstanten skozi celotno dirko. Nekatere dirkače, kot so na primer Valentino Rossi, Daniel Pedrosa in Marc Márquez, je že mati narava obdarila s suho postavo in odlično presnovo. Drugi, kot na primer Fabio Quartararo, morajo biti na prehrano precej bolj pozorni.

Bela riba

Daniel Pedrosa, ko gre za peko, je dovolj dobro le kokosovo olje

Dieta Daneiela Pedrose je bila popolna in uravnotežena. Na meniju španskega prvaka so bili kamut, puran in piščanec brez kože, meso, bela riba, zelenjava, pire krompir in riž kot priloga. Vse je bilo pečeno na žaru. Pedrosa je zahteval, da se pri peki uporablja izključno kokosovo olje.

Jorge Lorenzo obožuje suši in krokodilje meso

Jorge Lorenzo je večkrat izjavil, da je bila njegova skrivnost, da je ohranil svojo postavo in se ni zredi, ta, da je jedel večkrat na dan. Na Lorenzovem meniju so bile predvsem riž in kamutove testenine, medtem ko so bili mlečni izdelki prepovedani, saj je nanje alergičen. Med prvenstvom se je izogibal gaziranih pijač, omak in mastne hrane, razen en dan v tednu, ko je lahko jedel kar koli.
Ko je bil še v ekipi Yamaha, je pogosto jedel suši, saj ga obožuje, ali pa mehiško hrano. Lorenzo je priznal tudi, da je nor na krokodilje meso, ki je po okusu podobno piščančjemu ali zajčjemu.

Sushi
Makaroni

Valentino Rossi nikoli ni imel težav s težo

Valentino Rossi je bil zagotovo eden tistih, ki so bili najmanj v skrbeh glede svoje postave. Italijan je velikokrat jedel to, kar si je tistega dne zaželel. Dan je najraje začel z beljakovinami, zato sta bili za zajtrk pogosto na meniju dve umešani jajci. Na dan dirke je kosil v boksih, med 12. in 12.30, z makaroni (samo in izključno makaroni, rebrastimi tulci, ne drugo obliko testenin) s tuno in grahom, pil pa je vodo ali Coca-Colo Light. Zvečer pa je Rossi rad posegal po mesu, predvsem mu je všeč meso na žaru.

Marc Márquez trdi, da brez parmezana ne gre

Kot je povedal vodja Hondinega hospitalityja, Guido Giavazzi, je Marcova dieta mešanica med italijansko in špansko kuhinjo. Španec zaužije testenine vsak dan, tudi dvakrat na dan. Navadno poje okoli osemdeset gramov testenin brez omake, ki pa jim doda dvojno porcijo parmezana. Kosilo nadaljuje s piščancem na žaru, nemastnim jogurtom in banano. Španec dan zaključi s hrano, ki vsebuje veliko beljakovin: npr. florentinski zrezek, losos ali tuna.

Parmezan
Sadje in zelenjava

Brata Espargaró stavita na ogljikove hidrate

Pol Espargaró sledi dieti, ki temelji predvsem na zelenjavi. Zajtrk začne z avokadom ali toastom. Čez dan pogosto zaužije stročnice in kvinojo, saj imajo visoko energijsko vsebnost. Za večerjo ima najraje ogljikove hidrate, med katerimi so tudi testenine.

Njegov starejši brat, Aleix, za zajtrk najraje poseže po sadju, predvsem bananah. Za kosilo poje le kuhan riž, za večerjo pa piščanca z zelenjavo.
»Mislim, da je prehrana na naši ravni izredno pomembna, je naše gorivo. Vidim, da se, ko naredim kakšno napako, v tem pogledu ne počutim 100-odstotno,« je izjavil Aleix v dokumentarcu, objavljenem na MotoGP.com.

Maverick Viñales ima železno disciplino

Viñales je znan po tem, da ima železno disciplino in sam poskrbi za program treninga ter strogo dieto, ki si jo je zadal. Maverick namreč rad veliko jé. Jedel bi ves dan. Ko je postal svetovni prvak v kategoriji Moto3, si je za darilo zaželel tiramisu.

Oglejte si, kakšen zajtrk je pripravil Monster Energy Yamaha MotoGP Chef Francesco Massa, ki je navdih dobil pri Viñalesovem zajtrku.

Brad Binder, ko gre za hrano, ni pustolovec

Južnoafričan pred dirko poje testenine brez omake, saj pravi, da mu tak obrok da dovolj energije do konca dirke. Zelo rad peče na žaru, čeprav prizna, da peke ni ravno najbolj vešč. Všeč mu je preprosta hrana, ne mara pa japonske hrane, rib in morskih sadežev.

Testenine brez omake
Pecco hotdog

Francesco Bagnaia se za zmago nagradi s hot dogom

Ko Pecco zmaga dirko MotoGP-ja, z užitkom zagrize v hot dog. »Po dirkah sem vedno lačen: naš kuhar ve, da obožujem hot dog in da mi ga mora, če zmagam, pripraviti. To velja le za zmage, stopničke ne štejejo,« je leta 2022 po zmagi v Sepangu povedal Italijan.

Scroll to Top