Kaj storiti, če naletimo na prometno nesrečo?

Kaj storiti če se zgodi prometna nesreča?

Če naletimo na prometno nesrečo ali smo v njej udeleženi, je naša dolžnost ta, da pomagamo udeležencem v nesreči v okviru svojega znanja in zmožnosti.

Zelo pomembno je, da v kolikor to še ni storjeno, zavarujemo kraj nesreče. Nadenite si varnostni jopič, da boste dobro vidni. Nato postavite varnostni trikotnik vsaj 50 metrov od kraja nesreče. Na ta način boste tudi druge udeležence v prometu opozorili na nesrečo. Tako boste preprečili nastanek novih nesreč.
Pozorni pa bodite, da ne spreminjate stanja na kraju prometne nesreče. Slednje je namreč zelo pomembno za preiskavo, zato mora ostati nespremenjeno, razen kadar to zahteva reševanje udeležencev prometne nesreče.
Ko je mesto nesreče zavarovano, poskrbite za morebitne ponesrečence. Če nesreče sami niste videli ali če je poškodovanec v nezavesti in vam ne more povedati, kaj se je zgodilo, morate sami presoditi okoliščine nesreče. Če vsega ne morete postoriti sami, vključite še druge ljudi, ki se bodo ustavili na kraju nesreče, da vam pomagajo.
Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje …). Poškodovancu nudite prvo pomoč, hkrati pa naj nekdo pokliče policijo ter reševalce in jih obvesti o nesreči. V primeru prometne nesreče, kjer je vsaj eden od udeležencev lažje ali huje poškodovan, je o nesreči treba obvestiti policijo. To naredimo s klicem na številko 112.

112 je številka Centra za obveščanje. Na Centru operater sprejme klic in se na podlagi vaših informacij odloči, koga mora poslati na kraj nesreče: reševalce, gasilce ali policijo.
Katere podatke moramo posredovati:

  • Kdo kliče in kam nas lahko pokličejo nazaj: podatek je pomemben, če Center potrebuje dodatne informacije.
  • Kaj se je zgodilo: na podlagi te informacije bo operater poslal primerno pomoč – policijo, reševalce ali gasilce.
  • Kje je prišlo do nesreče: ne le naslov, tudi opis kraja nesreče je pomemben. Če na primer gori v večstanovanjski hiši, je informacija o tem, v katerem nadstropju je stanovanje, kjer gori še kako koristna.
  • Kdaj se je nesreča zgodila: pri nekaterih zdravstvenih zapletih je čas bistvenega pomena.
  • Kdo so ponesrečenci in koliko jih je: podatek je pomemben, da operater ve, koliko enot poslati na pomoč.
  • Kakšne so zdravstvene težave ali poškodbe.
  • Kakšne so okoliščine na kraju dogodka.
Center za obveščanje

Udeleženci prometne nesreče, kjer nastane le manjša poškodba na udeleženih vozilih (slednja pa so še vozna), ali samo škoda na objektih, stvareh ali okolju, morajo ustaviti vozila, zavarovati in označiti kraj nesreče in čim prej vozilo odstraniti z vozišča. Tako boste sprostili promet in preprečili dodatne nesreče.
O prometni nesreči, kjer je nastala le materialna škoda, načeloma ni treba obvestiti policije. Udeleženci nesreče naj si izmenjajo osebne podatke, podatke o zavarovanju ter izpolnijo evropsko poročilo o prometni nesreči. Na vozniškem in prometnem dovoljenju preverite, ali so podatki drugega udeleženca resnični. Fotografirajte nastalo škodo.
Če se s soudeleženci ne morete izpolniti evropskega poročila ali če tako zahteva vaša zavarovalna polica avtomobilskega kaska, pokličite na pomoč policijo. Tudi če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini, je priporočljivo poklicati policijo.

Po prometni nesreči se ne zadržujte po nepotrebnem na voznem pasu, saj je tako ravnanje nevarno za vas in za ostale udeležence v prometu.
Če izpolnjujete obrazce ali čakate policijo, se umaknite na varno mesto. In ne pozabite na odsevni jopič. Tako vas bodo ostali udeleženci v prometu prej zagledali.
Če se mimo nesreče peljete in vidite, da vaša pomoč ni potrebna, se ne ustavljajte ali celo fotografirajte nesreče. Tako početje ustvarja zastoje in je nevarno, saj povečuje verjetnost, da pride do še ene nesreče.

  • Ko pride do prometne nesreče, pomagajte ljudem, vendar najprej poskrbite za varnost:

    – nadenite si varnostni jopič,
    – postavite varnostni trikotnik,
    – ne spreminjajte stanja na kraju nesreče.

  • V primeru nesreče s ponesrečenci:

    – poskrbite za poškodovance (presodite njihovo stanje in nudite prvo pomoč),
    – pokličite policijo in reševalce.

  • Če nastane le materialna škoda:

    – ustavite vozila,
    – zavarujte in označite kraj nesreče,
    – čim prej vozila odstraniti z vozišča,
    – izmenjajte osebne podatke, podatke o zavarovanju (podatke preverite),
    – izpolnite evropsko poročilo o prometni nesreči,
    – fotografirajte škodo.

Scroll to Top